|
|
1,339
|
---|
موسيقي ايراني چارهاي جز جهاني شدن ندارد
مهیار علیزاده به روزنامه آسیا گفت : دوست دارم بگویم که تمام تلاش خودمان را میکنیم تا بتوانیم یک کار در خور موسیقی جدی و فاخر ایرانی و با استانداردهای بینالمللی چه از لحاظ نظم و ترتیب و چه از لحاظ صدا دهی و چه از لحاظ موسیقی ارائه بدهیم.
مهیار علیزاده متولد سال ۱۳۶۰ تهران، از ۱۰ سالگی و با حمایتهای بیدریغ مادر و تشویقهای مکرر پدر که خود از اهالی هنر و از نقاشان بنام معاصر ایران هستند، نواختن ساز تار و فراگیری موسیقی ایرانی را در محضر استاد کیوان ساکت آغاز كرد و پس از چندین سال به همراه استاد، در کنسرتهای مختلف و به عنوان نوازنده ارکستر وزیری، ایشان را همراهی كرد.
وي پس از اخذ دیپلم ریاضی از دبیرستان البرز وارد دانشکده موسیقی شد و از محضر اساتید گوناگون بهرهمند گرديد. پس از اخذ مدرک کارشناسی، در کنکور کارشناسی ارشد رشته آهنگسازی پذیرفته شد، ولی ترجیح داد ادامه تحصیلات خود را خارج از کشور دنبال کند.
اولین مقصد او کنسرواتوار کومیتاس در کشور ارمنستان بود، جایی که وی برای اولین بار با فضاهای جدید و نو موسیقی و آهنگسازی آشنا شد. بهره بردن هرچند کوتاه از محضر بزرگترین اساتید موسیقی این کشور، دید وی به موسیقی را کاملا تغییر داد.
طبق گفته وی، زندگی هنری وی به قبل از سفر به ارمنستان و پس از آن تقسیم میشود. پس از دو سال تحصیل در کنسرواتوار در رشته آهنگسازی، امکان سفر و ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه وین اتریش فراهم شد. او تصمیم گرفت به پایتخت موسیقی کلاسیک جهان پا بگذارد تا به اهداف خود نزدیکتر شود.
در سال ۸۸ وی تصمیم گرفت قبل از سفر به اتریش، آلبومی را که ساخت آن در ارمنستان کلید خورده بود به طور کامل ضبط و منتشر کند. به اين ترتيب، پس از مشورت با علیرضا قربانی، توافق میکنند انجام این پروژه را با همکاری یکدیگر آغاز کنند.
این اثر «حریق خزان»، نام گرفت و پس از انتشار توسط شرکت فرهنگی- هنری «آوای باربد»، به پرفروشترین آلبوم موسیقی ایرانی در سال ۱۳۹۱ بدل شد و در محافل هنری از آن به عنوان برترین آلبوم موسیقی سال سخن گفتند.
این موفقیتها سبب شد همکاری مهیار علیزاده و علیرضا قربانی کماکان تا امروز در آلبومها و کنسرتهای گوناگون ادامه داشته باشد. با اين آهنگساز ايراني گفتوگويي اختصاصي انجام دادهايم كه در ادامه ميخوانيد:
طبق گفته خود شما زندگی هنریتان به قبل از سفر به ارمنستان و بعد از آن تقسیم میشود در مورد این مطلب و چگونگی آن توضیح میدهید؟
فضای موسیقی ایران چه به صورت آکادمیک و چه به صورت حرفهای در مقایسه با کشورهای صاحب سبک مثل اتریش، آمریکا، اوکراین و ارمنستان تفاوتهايي دارد. چند سال پیش به دیدن کنسرواتوار کومیتاس به ارمنستان رفتم. وقتی وارد شدم و صدای تمرین نوازندهها و خواننده ها را شنیدم تصمیمم را برای ماندن در آنجا و فراگیری موسیقی به شکل جدی گرفتم. میتوانم بگویم قبل از سفرم به ارمنستان دیدم نسب به موسیقی حرفهای کاملا تفاوت داشت.
مجموعه حريق خزان به عنوان يك اثر موفق چه زماني در ذهن شما شكل گرفت و روند توليدآن چگونه بود؟
استارت آهنگسازی حریق خزان درکشور ارمنستان زده شد. پس از بازگشت به ایران و مشورت با آقای علیرضا قربانی شروع به ضبط قطعات کردیم و پس از آن آلبوم را در اختیار شرکت آوای باربد قرار دادیم. پس از انتشار و به دلیل استقبال مطلوبی که هم از طرف مردم و هم از طرف منتقدان انجام شد تصمیم به برگزاری کنسرت این آلبوم در اتریش گرفتیم.
چطور شد كه براي اين مجموعه از فعاليتها و كارهاي بعدي به عليرضا قرباني نزديك شديد؟
یک سری از اين قطعات در ارمنستان توسط من نوشته شده بود و من به دنبال خوانندهاي بودم كه اين آثار را ضبط كنم. در آن زمان كسي بهتر از علیرضا قربانی به نظرم نیامد. ایشان خوانندهای هستند که بیشترین تجربه همکاری با ارکستر بزرگ کلاسیک را در ایران دارد و بهترین انتخاب من مسلما ایشان بود. به اين دليل با ایشان وارد مذاکره شدم، كار را شنیدند و توافق کردیم با همکاری موسسه فرهنگی آوای باربد آلبوم حریق خزان را منتشر کنیم.
هنگام ضبط آلبوم حریق خزان فکر میکردید که این آلبوم پرفروشترین آلبوم سال 91 باشد؟
نه، فکرش را هم نمیکردم چون از شروع کار تصمیم من بر این بود که کاری را ارائه دهم که از لحاظ فنی در سطح بالایی باشد و بیشترین تکیه من بر جنبه هنری کار بود. اما از این که آیا این سخت گیریهای من مورد توجه مردم هم قرار خواهد گرفت یا نه مطمئن نبودم. برای من این استقبال جالب بود، به طوری که در کنسرت وین مردم آهنگ ارغوان را که از طریق اینترنت شنیده بودند، همراه با خواننده زمزمه میکردند. و این اتفاق بسیار خوشایندی بود.
همکاری با علیرضا قربانی چه ویژگیهایی برای شما داشت؟
به عقیده من صدای علیرضا قربانی با یک فاکتور بسیار جذاب همراه است. نمیدانم آن را چه میتوان نامید. ولی شاید صدای وی دارای یک «آنی» است که در صدای کمتر خوانندهای میتوان آن را یافت.
چه شکل اجرایی در کنسرت مهر شاهد هستیم؟
این کنسرت با همکاری یک ارکستر کلاسیک برگزار میشود که شامل یک گروه 45 نفره از نوازندگان و خوانندگان است؛ گروه زهی، گروه بادی، گروه کر، کوبهای و پيانو.
به جز آلبوم حریق خزان آهنگ دیگری اجرا میشود؟
2 يا 3 قطعه از آلبوم جديدمان اجرا میشود كه 80 درصد كارهايش به اتمام رسیده و شامل 8 قطعه است. ضمن اينكه اميدوارم اين آلبوم جدید هم برای اواخر امسال آماده انتشار و در دسترس دوستداران قرار بگیرد.
چرا تالار وحدت را براي اجرا درنظر گرفتيد و مثلا از سالن میلاد برای اجرا استفاده نشد؟
به دلیل استانداردهای موجود برای اجرای یک کنسرت کلاسیک و جدی در تالار وحدت این انتخاب صورت گرفت. به عقیده من وقتی مخاطب وارد تالار وحدت میشود انتظار دیدن و شنیدن یک اثر جدی را دارد.
آيا نكته ديگري درباره كارها و كنسرتي كه در پيش رو داريد هست كه با خوانندگان روزنامه «آسيا» در ميان بگذاريد؟
در آخر دوست دارم این نکته را متذکر شوم که تمام تلاش خودمان را میکنیم تا بتوانیم یک کار در خور موسیقی جدی و فاخر ایرانی و با استانداردهای بینالمللی چه از لحاظ نظم و ترتیب و چه از لحاظ صدا دهی و چه از لحاظ موسیقی ارائه بدهیم.
برخي ديگر از فعاليتهاي مهيار عليزاده
– آهنگسازی و تالیف آلبوم حریق خزان با صدای علیرضا قربانی (۱۳۹۱-۱۳۸۹)
– کنسرت در وین اتریش، اجرای آثار مهیار علیزاده توسط آنسامبل موسیقی هنری ایرانی و به رهبری ایمان خمر و با صدای آندرا پورتیس، آنائیس فینز و علیرضا عراقیمقدم (۱۰ نوامبر ۲۰۱۳ میلادی)
– کنسرت در وین اتریش، اجرای آلبوم موسیقی حریق خزان توسط ارکستر تهران، وین با صدای علیرضا قربانی و همخوانی میلنا آرسوفکا و آنائیس فینز و به رهبری ایمان خمر (اول فوریه ۲۰۱۳ میلادی)
– کنسرت در وین اتریش، اجرای آثار مدرن مهیار علیزاده (۶ جولای ۲۰۱۳ میلادی)
– پایهریزی آنسامبل موسیقی معاصر ایرانی در اتریش.
منبع: روزنامه آسیا
Follow Me On